Et litt rocka Begravelsesbyrå

Finansavisen var på besøk hos Den siste reisen for 2 år siden, og skrev om det nystartede, uredde og annerledes begravelsesbyrået  i Oslo.  Visjoner, planer og ønsker for fremtiden ble luftet i reportasjen om den helt ferske grunder spiren. Nå er de tilbake for å høre om livet som et annerledes og litt rocka begravelsesbyrå svarer til drømmer og forventninger.

Du kan lese hele reportasjen her:

Reiser med stil.

Pia Cyrén fortsetter med sine uortodokse begravelser.
– Hittil har jeg sendt 51 nordmenn til Nederland. De fleste har
kommet tilbake som diamanter, sier Den siste reisen-gründeren.

HILDE ORELD. Finansavisen

 

Da vi intervjuet Pia Cyrén for to år siden, var hun i startgropen med sitt personlige og svært annerledes begravelsesbyrå i Oslo. I stedet for sort likbil, har hun en kritthvit SUV. Dersom det var ønske om en begravelse i VIF-ånd, med Vålerenga-sanger, begravelse i Vålerenga kirke og etterpålag med happy hour på Vålerenga Vertshus, tilbød hun det også.

Og enda mer kontroversielt, var hennes alternativ til å spre den avdødes aske i vær og vind: Nemlig å lage en diamantring av kremasjonsasken. Cyrén er blitt eneleverandør av dette i Norge, Sverige og Danmark. Diamantene produseres i Nederland, og prosessen tar rundt ett år. Diamantene kan slipes i den formen man ønsker, og settes inn i for eksempel en ring.

– Hvordan har det gått siden vi snakket med deg sist?

– Jeg har fått mange spennende oppdrag. Det første året omsatte jeg for 439.000 kroner. Hittil i år har jeg økt omsetningen med 240 prosent, og målet er å doble dette igjen neste år. Da må jeg også ansette én til, sier Cyrén.

– Og hva med mulighet for å komme tilbake til familien som en diamant?

– Det har tatt helt av! Hittil har jeg sendt 51 nordmenn til LifeGem i Nederland. De fleste har allerede kommet tilbake som diamanter. Jeg har også hatt ett diamantoppdrag i Sverige.

For mindre enn to uker siden, overrakte Den siste reisen-gründeren  fem helt spesielle diamantringer: Vera døde i fjor sommer. Hun var en sterk kvinne, en ekte matriark med sterke meninger om sitt liv og sin død.

– Hun sa at dersom hun ble lagt på en kirkegård, skulle hun komme tilbake å spøke. Og hvis de spredde asken hennes, ville hun miste familien sin. Det eneste hun ville, var å bli til en diamant og få være med sin familie videre, sier Cyrén.

Resten av familien har på grunn av Veras sterke ønske, laget minneringer til hele familien i stedet for familiegraver. Derfor har de laget fem helt unike signet-ringer i platina, med familiens våpenskjold, som de alle vil få plass i etter hvert som det blir deres tur.

– Du bryter noen barrierer. Er alle like positive til ditt inntog på markedet?

– Noen synes det er forkastelig å velge annerledes enn det som er tradisjonelt og kjent. Det synes ikke vi. Men det er annerledes og vakkert. Som for eksempel mannen som ble gravlagt for kort tid siden. Det var en skogens mann, og han visste at han skulle dø. I sommer hentet han materialer til sin egen kiste som Jana Tonef snekret.

Han ville ikke ha blomster i kirken, men gran og kongler. Utenfor brant det tyrived i to bålpanner. Og han ville at vi skulle løfte taket med musikken, så vi leide inn et gospelkor. Det var fantastisk vakkert.

– Når du ser litt frem, hva ser du da?

– Jeg skal være et litt rocka annerledesbyrå, og jeg skal leve godt av det. Målet er hele tiden å finne andre løsninger til det tradisjonelle. Nå jobber jeg med noe som er blitt stort i utlandet: Å plante et tre i skogen i stedet for å legge en kiste i bakken. En «memory forest» blir som en pen park med trær plantet i kremasjonsurnen. Familiene får GPS-koordinater på sitt tre. Det skal være et rekreasjonsområde. Jeg brenner for å få dette til i Norge også, men det er et langt lerret å bleke.

Folk er så forskjellige, det synes jeg begravelser bør være også.

Les mer om Den siste reisen.

Kategorier