Et litt rocka Begravelsesbyrå

Finansavisen var på besøk hos Den siste reisen for 2 år siden, og skrev om det nystartede, uredde og annerledes begravelsesbyrået  i Oslo.  Visjoner, planer og ønsker for fremtiden ble luftet i reportasjen om den helt ferske grunder spiren. Nå er de tilbake for å høre om livet som et annerledes og litt rocka begravelsesbyrå svarer til drømmer og forventninger.

Du kan lese hele reportasjen her:

Reiser med stil.

Pia Cyrén fortsetter med sine uortodokse begravelser.
– Hittil har jeg sendt 51 nordmenn til Nederland. De fleste har
kommet tilbake som diamanter, sier Den siste reisen-gründeren.

HILDE ORELD. Finansavisen

 

Da vi intervjuet Pia Cyrén for to år siden, var hun i startgropen med sitt personlige og svært annerledes begravelsesbyrå i Oslo. I stedet for sort likbil, har hun en kritthvit SUV. Dersom det var ønske om en begravelse i VIF-ånd, med Vålerenga-sanger, begravelse i Vålerenga kirke og etterpålag med happy hour på Vålerenga Vertshus, tilbød hun det også.

Og enda mer kontroversielt, var hennes alternativ til å spre den avdødes aske i vær og vind: Nemlig å lage en diamantring av kremasjonsasken. Cyrén er blitt eneleverandør av dette i Norge, Sverige og Danmark. Diamantene produseres i Nederland, og prosessen tar rundt ett år. Diamantene kan slipes i den formen man ønsker, og settes inn i for eksempel en ring.

– Hvordan har det gått siden vi snakket med deg sist?

– Jeg har fått mange spennende oppdrag. Det første året omsatte jeg for 439.000 kroner. Hittil i år har jeg økt omsetningen med 240 prosent, og målet er å doble dette igjen neste år. Da må jeg også ansette én til, sier Cyrén.

– Og hva med mulighet for å komme tilbake til familien som en diamant?

– Det har tatt helt av! Hittil har jeg sendt 51 nordmenn til LifeGem i Nederland. De fleste har allerede kommet tilbake som diamanter. Jeg har også hatt ett diamantoppdrag i Sverige.

For mindre enn to uker siden, overrakte Den siste reisen-gründeren  fem helt spesielle diamantringer: Vera døde i fjor sommer. Hun var en sterk kvinne, en ekte matriark med sterke meninger om sitt liv og sin død.

– Hun sa at dersom hun ble lagt på en kirkegård, skulle hun komme tilbake å spøke. Og hvis de spredde asken hennes, ville hun miste familien sin. Det eneste hun ville, var å bli til en diamant og få være med sin familie videre, sier Cyrén.

Resten av familien har på grunn av Veras sterke ønske, laget minneringer til hele familien i stedet for familiegraver. Derfor har de laget fem helt unike signet-ringer i platina, med familiens våpenskjold, som de alle vil få plass i etter hvert som det blir deres tur.

– Du bryter noen barrierer. Er alle like positive til ditt inntog på markedet?

– Noen synes det er forkastelig å velge annerledes enn det som er tradisjonelt og kjent. Det synes ikke vi. Men det er annerledes og vakkert. Som for eksempel mannen som ble gravlagt for kort tid siden. Det var en skogens mann, og han visste at han skulle dø. I sommer hentet han materialer til sin egen kiste som Jana Tonef snekret.

Han ville ikke ha blomster i kirken, men gran og kongler. Utenfor brant det tyrived i to bålpanner. Og han ville at vi skulle løfte taket med musikken, så vi leide inn et gospelkor. Det var fantastisk vakkert.

– Når du ser litt frem, hva ser du da?

– Jeg skal være et litt rocka annerledesbyrå, og jeg skal leve godt av det. Målet er hele tiden å finne andre løsninger til det tradisjonelle. Nå jobber jeg med noe som er blitt stort i utlandet: Å plante et tre i skogen i stedet for å legge en kiste i bakken. En «memory forest» blir som en pen park med trær plantet i kremasjonsurnen. Familiene får GPS-koordinater på sitt tre. Det skal være et rekreasjonsområde. Jeg brenner for å få dette til i Norge også, men det er et langt lerret å bleke.

Folk er så forskjellige, det synes jeg begravelser bør være også.

Les mer om Den siste reisen.

Kategorier

9 kommentarer

  1. Tusen Takk Annette.
   Jeg strekker meg hele tiden etter å lage de gode opplevelsene for mennesker som er i en tøff, vanskelig og sår situasjon. Mottoet i begravelsesbyrået mitt er at «Folk er så forskjellige, og det synes jeg begravelser bør være også.
   Jeg ser at vi lever så annerledes i dag enn for bare 20-30 år siden, og ønskene er annerledes og mye mer personlig når vi mister noen vi er glad i. Vi ønsker og vi tør å gå utenom det tradisjonelle og trygge.

  1. Tusen takk Mette.
   Nye generasjoner, lager nye tradisjoner. Vi lever i et samfunn hvor endringer skjer så utrolig fort, og mulighetene er så utrolig mange. Jeg tenker at vi må bli flinkere til å si ja til de som ønsker å gjøre noe helt annerledes og personlig for sine som de mister. Det er ikke god nok grunn at «slik har vi alltid gjort det»
   Helt personlig så synes jeg at tanken på at mitt siste hvilested skal være som diamant, og følge med mine kjære vider i generasjoner er utrolig fint.

 1. Takk Pia
  Vi fikk en avskjed som var skreddersydd både for Bart og oss. Alle tilstedeværende var enige at det du hadde arrangert var fantastisk.
  Jeg var litt engstelig før bisettelsen, men alle kommentarer etterpå viste at vi hadde valgt riktig. Igjen takk til deg og din stab. Jeg skal bruke deg når min tid komer.
  Hilsen Else

 2. Igjen takk
  Jeg har aldri vært til stede ved en bisettelse hvor alle kom til meg og roste hele opplegget. Rosebladene under bilen som fraktet Bart til krematoriet fikk oss alle til å gråte. Det var en fantastisk gest. Igjen takk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *