Vera (98) ønsket å bli en diamant

Da Vera Østborg (89) døde i fjor sommer var det allerede bestemt at hun ikke skulle ha en tradisjonell begravelse. Hun ønsket at asken hennes ble til en diamant. Det ønsket kunne Den siste reisen, som er et Begravelsesbyrå i Oslo sørge for gikk i oppfyllelse.

Så God morgen Norge

Ideen fikk hun da hun og familien  sammen så Begravelsesbyrået Den siste reisen, fortelle om muligheten til  å lage Diamanter av asken på God morgen Norge  for et par år siden. Morgenenes innslag handlet om hvordan kremasjons-aske kan bli omgjort til en vakker diamant .

– Det vil jeg, sa Vera bestemt. Datteren, Laila Hustad (70) husker at moren var veldig bestemt og hun tenkte også selv at det var en spennende ide.

– Hun ønsket ikke noe begravelse og det å spre asken var heller ikke noe alternativ, sier datteren Laila Hustad (70).

Fra aske til diamant

Begravelsesbyrået Den siste reisen hentet urnen med asken etter Vera på Krematoriet i Drammen, og sendte det med kurer til LifeGem i Nederland. Der startet prosessen med å skape fem diamanter av kremasjonsasken. Hele prosessen fra Vera sin bisettelse til hun returnerte til Oslo som diamanter, tok 14 måneder.

Diamantene ble så overlevert til Juveler Kongsgård som i nært samarbeid med familien og begravelsesbyrået i Oslo designet fem like signet ringer i Platina. Disse fem unike familie minne-ringene, fikk så satt inn hver sin vakre diamant.  Det unike siste hvilestedet skal nå få følge familien i generasjoner fremover. Sist uke ble Veras siste vilje virkelighet. Da ankom de fem ferdige ringene til hennes datter, barnebarn og oldebarn.

Nå bærer familien hver sin ring med en diamant.

– Jeg savner ikke å ha noe grav å gå til. Nå har jeg henne med meg uansett hvor jeg er. Vi har ventet i et år på dette. Det var deilig og en stor lettelse å endelig få oldemor tilbake igjen, sier oldebarn Susanne Høgstavoll Hustad (25).

– I oldemors ånd
– Jeg synes først det var trist å ikke ha en begravelse da jeg ikke fikk et sted å sørge ferdig, men nå er jeg glad det ble som det ble. Nå har jeg noe som kan vare resten av livet, sier oldebarn Charlotte Søderholm (24).

De er alle glad for at de lyttet til Veras siste ønske.

– Dette var helt i hennes ånd, sier Høgstavoll Hustad.

Et annerledes hvilested

Det var Pia Cyrén som hjalp familien. Pia Cyrén er daglig leder i Begravelsesbyrået «Den siste reisen» som tilbyr dette noe ukonvensjonelle hvilestedet.

– En diamant er laget av ren karbon og asken inneholder mye av dette. Asken blir så lagt under ekstremt press og enorm varme. Teknologien gjør nå at vi kan kopiere den prosessen som naturen har brukt millioner av år på. Resultatet ti til tolv måneder senere er en rådiamant. Diamanten av kremasjonsaske vil så bli slepet, Id merket og får sitt sertifikat før den sendes tilbake til familien.

I følge Hebæk Cyrén har så langt 51 nordmenn valgt denne prosessen i stedet for en gravplass.

– Det finnes mange grunner til at noen mennesker ikke ønsker å havne på en gravplass. Det kan være tro, eller kanskje mangel på tro. Legning eller tilhørighet, eller det kan være mange andre grunner. Tidene forandrer seg,og folk forandrer seg. Det må vi respektere, sier hun.

Reaksjoner

Diamanten denne familien har valgt koster 36.200 kroner per. stykke.  Laila synes det var verdt pengene til tross for den stive prislappen.

– Nå har jeg henne med meg overalt. Det har de andre også, sier datteren.

Når familien har fortalt andre om det uvanlige hvilestedet, har de fleste vært positive.

– Enhver familie kan velge det en selv ønsker. Det å ha med seg et minne av en en kjær avdød hele tiden overalt må jo være midt i blinken.

Plass til flere diamanter

Datteren til Vera, Laila – ønsker det samme som sin mor. Hver ring har derfor plass til flere diamanter.

I stedet for en tradisjonell familiegrav, har de nå en vakker og helt unik  familiering som skal følge med videre i generasjoner og gi trøst og glede i hverdagen til de som bærer den. Vel vitende om at en dag, blir dette vakre hvilestedet også deres siste hvilested.

– Jeg blir mest sannsynligvis nestemann. Ringene vil da gå i arv, forteller Laila.

Barnebarnet hennes er enig:

– Dette kan bli en familieting. Jeg vil gjerne bli en diamant etterhvert , avslutter Høgstavoll Hustad.

 

Vil du se Den siste reisens besøk hos God Morgen Norge

 

Kategorier