Vi besøkte landets mest rocka begravelsesbyrå

PÅ INNSIDEN AV NORGES FREMSTE «YAS QUEEN»-BEGRAVELSESBYRÅ

Hos Oslos mest rocka begravelsesbyrå kan du sende dine nærmeste til verdensrommet eller få laget en diamant av avdøde. Men hvis du vil at asken skal skylles ned i do på en pub må du dra et annet sted.

VI LEVER I en verden hvor alt kan puttes i støpeskjeen, tilpasses og skreddersys ut fra ønsker, behov og paniske innfall. Døden, som må være det mest personlige og ensomme et menneske kan oppleve, er intet unntak. Hvorfor skal det siste adjøet være på begravelsesbyråenes premisser, strømlinjeformet og robbet for personlighet? En avskjed ute av stand til å si noe om avdøde? Kort sagt: hvorfor gå for tradisjonell begravelse når du kan mumifiseres, sendes til verdensrommet eller bli til et korallrev?

Der det finnes etterspørsel, finner du alltid et marked, er det et nytt ordtak som sier.

I kirkeveien på Majorstuen finner man Begravelsesbyrået Den siste reisen. Det er omgitt av to andre begravelsesbyråer, og en butikk som selger trofeer. Kanskje er det en hyllest til livets oppturer og den største nedturen, eller kanskje det bare er tilfeldig. Eier og daglig leder på Den Siste Reisen, Pia Cyrén, er uansett ikke bekymret for konkurransen fra de to andre. For hennes byrå er «et rocka og annerledes begravelsesbyrå», og i motsetning til dem, tilbyr hun muligheten til å gjøre den siste festen personlig.

Idéen oppstod etter at en kollega på hennes gamle jobb, et kopimaskinfirma, fikk kreft og beskjed om at han hadde maks tre måneder igjen å leve. Kollegaen ønsket å planlegge en litt annerledes begravelse, men fikk nei til de fleste ønskene sine hos de tradisjonelle byråene. Hun sluttet i jobben og startet opp sitt rocka, annerledes begravelsesbyrå.

Hva slags folk er det som kommer hit?

–  Alle mulig samfunnslag. Jeg har alt fra krøsuser med masse masse penger, til de som ikke eier nåla i veggen.

Hva er det mest unike noen har valgt av klær de vil ha på seg?

– Brudekjole er nok det mest unike, men også uniformer har jeg tatt på, bunad, pysjamas.

Aldri joggebukse?

– Jo, Juicy-bukse var det en som hadde, lyserosa Juicybukse. Hele dressen med sånn krone på ryggen med masse Swarovski. Selv om Pia driver begravelsesbyrå for alle samfunnslag, har hun grenser for hvilke mennesker hun kunne tenke seg å gravlegge. Anders Behring Breivik hadde hun for eksempel ikke gravlagt. – Hvis han får et ordentlig gravsted kommer det til å bli herpa. HUN MENER begravelser skal speile det livet avdøde har levd slik at begravelsen skal bli et så godt minne for de pårørende som mulig. Da et par mistet sin sønn som var lidenskapelig opptatt av ski, sørget Cyrén for å skaffe tillatelse til å spre asken på en fjelltopp. – Der spredde vi asken, også tok kameraten hans urna i sekken og sto siste off pisten ned til afterski, og der ble det afterski. Helt fantastisk. Selvfølgelig litt dempa, men likevel. Vi satte urna på peisen og så var det én jäger per tale, og da er det selvfølgelig opp på bordet og holde den. Kameratene som ikke hadde sagt et kløyva ord i en kirke klatra opp på bordet, fortalte historier, skålte og var med! Selv om Cyrén ønsker å legge til rette for annerledes og personlige begravelser, hender det at hun får forespørsler selv ikke et rocka byrå som Den siste reisen er villige til å gjennomføre. TEKST PERNILLE REIMERS

FOTO KRISTINE WATHNE

Byråets kontor med byråets sølv-Tesla parkert utenfor.

at asken hans skulle spres i doen på Vålerenga-puben. Men det sa jeg at det får vi ikke gjort. Det kan vi ikke gjøre for det er rett og slett ikke lov.

Kunne jeg fått gulltann

Noe av det mer utradisjonelle Pia tilbyr er LifeGems hvor man kan betale fra 24.000 kr for å få kremaken. I Nederland har det

sjonsasken presset til en liten diamant.

Det er vel ikke lov i Norge?

– Gravferdsloven er klinkende klar: jeg har ikke lov til å åpne urna og ta ut asken og separere aske, men jeg kan sende hele urna til Neder– Masse trender!

land, for der er det lov.

bli diamant?

– Ja, nå er det snart 300 diamanter. – Hehe, nei når du blir kremert så blir det cirka tre kilo med aske, også bruker vi bare noen hundre gram for å lage diamant.

med min hypotetiske bestemors askediamant?

– Ja.

Det er ikke bare diamanter man kan lage av karbonasifølge Cyrén blitt populært å ta asken og knuse det til støv for så å blande det med blekk og lage tatoveringer med det.

Det er trender i begravelse?

Er det mange som har villet

– Folk dør jo over hele verden og det er ingen som slutter med det. Så det er store begravelsesmesser. Det nye nå handler om hvordan vi kan kompostere

«Jeg hadde en som ønska at asken hans skulle spres i doen på Vålerenga-puben.

avdøde, for vi ser at vi blir så mange mennesker. De tar plass. Vi har for få kirkegårdsplasser i Norge. Derfor må du kremeres fordi det ikke lenger er plass til kister.

Og om du virkelig vil bidra til å ikke ta opp for mye plass på og i jorda, kan du få asken din sendt til verdensrommet og spredt der. Det koster rundt 25.000 kroner, og inkluderer en video.

– Det er så kuuult, foreløpig har jeg ikke sendt opp noen, så hvis dere kjenner noen som vil er det bare å si ifra.

Kan man velge bakgrunnsmusikk på videoen selv?

– Ja, Rocket man av David Bowie, for eksempel. Hehe.

PÅ DETTE TIDSPUNKTET i intervjuet spør Cyrén om vi vil være med til krematoriet på Alfaset for å ta bilder av en innsettelse, altså å sette kista i kremasjonsovnen, som skal finne sted dagen påfølgende dag. Men familien til avdøde bestemmer i familieråd sent på kvelden dagen før, at de ikke ønsket å ha med NATT&DAG på kremasjonen.

Har du en funfact om begravelsesbyrå?

– Kanskje at hvem som helst kan holde en begravelse. Du kan holde en begravelse om du vil, du trenger ikke være prest. Du kan ha begravelsen hvor som helst også, i hagen eller på puben for eksempel.

Kunne man hatt begravelse på rave?

– Ja, hvor som helst, ikke i den grotta da, for det er ikke lov. Hehe.

Cyrén begynner uoppfordret å snakke om sin egen fremtidige begravelse. Hvis det er sommer skal den holdes på skybaren Stratos på Youngstorget (da må det skje innen utgangen av 2021, for da stenges skybaren for godt, utelivsredaksjonen i N&D.anm.).

–  Det skal være fest fra morgen til kveld, masse champagne, jeg skal ha DJs, det skal være party og ingen få lov å gå hjem før alt er tomt. Det skal virkelig være en feiring av livet og jeg skal også bli en diamant. Og ha askespredningen i verdensrommet.

Begge deler? Det er queen behaviour!

– Ja.

Men hva med de som leser NATT&DAG? Hvordan bør deres begravelse være?

– Litt hippt? Vi kunne hatt den på et kult utested. Øl til alle som kommer, egen talerstol med shots. Så blir det én shot til taleren og én shot til urna selvfølgelig, det sier seg selv. Mye bra musikk, ikke lov å komme i svart dress, masse farger. Også hadde vi nok festa til siste mann som ble båret ut derfra hadde vært urna.

 

Les hele artikkelen her

Kategorier